Tällaisia toimia uusi arvonlisävero 2024 aiheuttaa

arvonlisävero 2024

Hallitus on päättänyt valtakunnallisen arvonlisäverokannan nostamisesta. Yleinen arvonlisäverokanta tulee nousemaan 1. syyskuuta 2024 tämänhetkisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Arvonlisäverokannan nousun on laskettu tuovan valtion kassaan noin miljardi euroa lisätuloa, jolla pyritään tasoittamaan valtion taloutta. 

Alv-muutos tuo muutoksia monenlaisten tahojen käytäntöihin ja aiheuttaa jonkin verran toimenpiteitä, toisille enemmän ja toisille vähemmän. Aihe on herättänyt jonkin verran kysymyksiä ja tällä sivulla pyrimme vastaamaan yleisimpiin mietinnän aiheisiin. Perussääntönä kuitenkin alv-muutos kohdistuu niihin tuotteisiin ja palveluihin, joiden alv-kanta on nyt 24%.

Ne tuotteet ja palvelut, joiden arvonlisäverokanta on muu kuin 24 prosenttia, eivät koe muutosta. Poikkeuksena makeiset, joiden verokanta nostetaan yleiseen alv-kantaan eli 1. syyskuuta 2024 lähtien niiden alv-kanta on 25,5 prosenttia.

Arvonlisäverokantaa on nostettu viimeksi vuonna 2013. Tuolloin se korotettiin 23 prosentista 24 prosenttiin.

Arvonlisäveron korotuksesta päätetään virallisesti kesätauon jälkeen.

Kumpaa verokantaa noudatetaan?

Arvonlisäverokannan muutos on herättänyt jonkin verran kysymyksiä liittyen siihen, kumpaa verokanta tulee noudattaa, jos palvelun suorituksen ajankohta on lähellä kyseistä päivämäärää.

Jos palvelu on suoritettu tai tavara on toimitettu asiakkaalle ennen 1. syyskuuta 2024, noudatetaan 24 prosentin alv-kantaa. Jos taas palvelu on suoritettu tai tavara toimitettu kyseisenä päivämääränä tai sen jälkeen, noudatetaan 25,5 prosentin alv-kantaa.

Jos asiakas tilaa esimerkiksi auton elokuussa 2024 ja hän saa sen syyskuun puolella ja maksaa summan syyskuussa, noudatettava verokanta on 25,5 prosenttia. Mikäli sopimus allekirjoitetaan jo elokuun puolella, ei tällä ole merkitystä. Auton luovutushetki on ratkaiseva. Mikäli taas summa olisi maksettu jo elokuun puolella, sovellettava verokanta olisi 24 prosenttia.

Osamaksukaupoissa pätee päivämäärä, jolloin tavara on luovutettu. Jos siis osamaksukauppa on alkanut esimerkiksi elokuun puolella ja asiakas on saanut esimerkiksi puhelimensa tai muun tuotteen itselleen jo silloin, kauppaan sovelletaan 24 prosentin alv-kantaa.

Jos asiakas on tilannut kotisiivouspalvelun, joka toteutetaan 30. elokuuta, mutta hän saa siitä laskun vasta syyskuussa, noudatetaan 24 prosentin verokantaa. Asiassa pätee palvelun suorittamisen ajankohta.

Mikäli kyseessä on palvelu, jonka suorittamiseen kestää kauemmin, kuten esimerkiksi kuljetuspalvelu, joka alkaa elokuun puolella, mutta päättyy syyskuussa, katsotaan palvelu suoritetuksi vasta syyskuussa. Niinpä tällaisissa tilanteissa pätee 25,5 prosentin verokanta.

Lisätoimia yrityksille

Arvonlisäverokannan muutos aiheuttaa yrityksille jonkin verran lisätoimia. Arvonlisäveroilmoituksen tekeminen hoituu lähes samalla tavalla kuin ennenkin. 1. syyskuuta 2024 alkaen OmaVeron arvonlisäveroilmoitukseen “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain – 25,5% vero” -kohta. Tästä pääsee ilmoittamaan uudelle verokannalla ilmoitettavat arvonlisäverot.

Arvonlisäveroilmoituksen paperilomake saa uuden version 1. tammikuuta 2025. Tähän saakka käytetään tällä hetkellä käytössä olevaa lomaketta. Molempien alv-kantojen ilmoitus tapahtuu nykyisestä kohdasta, Kotimaan myynti 24%.

Yritykset voivat vielä ennen alv-kannan nousua tarkastella myyntihintoja ja sitä, kuinka verokannan nousu vaikuttaa laskutussummiin. Mikäli alv on tähän asti sisällytetty laskutushintaan, tulisi hintaa nostaa sen verran, että se kattaa alv-muutoksen. Jos taas hinnoittelussa on ilmoitettu, että kulloinkin voimassaoleva alv lisätään kauppahintaan, ei alv-kannan muutos tule vaikuttamaan.

Monilla yrityksillä on käytössään erilaisia järjestelmiä, joiden osalta tulisi tarkistaa, että se pysyy ajan tasalla arvonlisäveron kannasta. On hyvä varmistaa, että kassajärjestelmät, taloushallinto jne pysyvät mukana muutoksessa. Samoin on hyvä varmistaa asia verkkokaupan osalta. On ollut jonkin verran keskustelua siitä, että vanhemmat järjestelmät eivät välttämättä pysty lisäämään arvonlisäveroon desimaalia. Niinpä asia kannattaa varmista jo hyvissä ajoin ja varautua ajan tasalla olevilla järjestelmillä.

Makeisvero

Samalla, kun yleinen alv-kanta nostetaan, nousee myös makeisvero. Nousu on merkittävästi suurempi kuin alv-kannalla, sillä se nostetaan 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Jatkossa siis myymälöissä myytävien karkkien ja suklaiden hinnat ovat muutoksen verran suuremmat.

Osa makeisvalmistajista ovat ilmoittaneet kantansa makeisveron korotuksesta ja tieto muutoksesta yllätti. Verokannan nousun vaikutuksia on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida. Voi kuitenkin olla mahdollista, että osa makeisvalmistajista joutuisivat tekemään pieniä muutoksia, kuten pienentämään pakkauksia. Makeisten verokannan aiheuttama hinnannousu saattaa myös johtaa siihen, että halvempien ja heikompilaatuisten tuotteiden menekki kasvaa ja korkeampilaatuisten tuotteiden menekki saattaisi laskea.

Tietyt palvelut tai tuotteet, kuten pelikasinot eivät kuulu alv-kannan piiriin, joten muutos ei aiheuta niiden kannalta toimenpiteitä.

Jaa tämä artikkeli