Puhelinoperaattorit Suomessa

Suomessa toimii tällä hetkellä viisi operaattoria, jotka tarjoavat erilaisia puhelinliittymiä. Tässä artikkelissa esittelen lyhyesti kaikki nämä viisi vaihtoehtoa. Lopuksi kerron, miten voit valita itsellesi parhaan operaattorin ja halvimman puhelinliittymän.

Telia

Telia logo

Muistatko vielä Soneran? Moni puhuu edelleen Sonerasta, vaikka Sonera ja Telia yhdistyivät jo vuonna 2002. Yrityksen nimeksi valikoitui tuolloin TeliaSonera. Vuonna 2017 tapahtui lisää muutoksia: silloin Sonera ja Tele Finland yhdistyivät Teliaksi.

Telia tarjoaa useita erilaisia puhelinliittymiä. On todennäköistä saada liittymä, mihin kuuluu rajaton netti Suomessa sekä useita gigatavuja EU-roamingia. 

Globetel

Globetel operoi Telian verkossa. Globetel on suhteellisen vähän tunnettu operaattori, mutta jos ulkomaanpuhelut kiinnostavat, kannattaa tutustua Globetelin hinnastoon ja tilata siltä vaikkapa kakkosliittymä ulkomaille soittamista varten – monessa kännykässä on nimittäin paikka toiselle SIM-kortille. 

Globetelistä kannattaa mainita myös se, että se on tällä hetkellä ainoa puhelinoperaattori Suomessa, joka tarjoaa liittymää ilman nettiä.

DNA

DNA logo

Elämä kallis, DNA halpa – jostain muistini pohjalta tuokin mainoslause vielä tuli esiin. DNA on suomalainen operaattori, mikä on toiminut vuodesta 2001 asti. DNA tarjoaa useita erilaisia puhelinliittymiä. Monet valitsevat liittymän, millä voi soitella, datailla ja tekstailla rajattomasti, mutta pieneen käyttöön sopii käytön mukaan laskutettava liittymä. 

Tällä hetkellä DNA tarjoaa Jämpti-liittymää, mihin kuuluu rajaton 4G-netti kotimaassa sekä 7 Gt EU-roamingia. Puheluminuutti maksaa 0,07 €. Tekstiviestistä peritään sama kappalehinta. 

Moi Mobiili

Moi mobiili

DNA omistaa myös Moi Mobiilin. Moi toimii luonnollisestikin DNA:n verkossa. 

Moi Mobiili perustettiin vasta vuonna 2016, mutta sillä on jo runsaasti yksityis- ja yritysasiakkaita. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Moin hinnat ovat todella edullisia. Enemmän sopisi ihmetellä sitä, miten vieläkin on suomalaisia, jotka eivät tunne tai käytä Moita. 

Mo laskee taloutesi kaikkien SIM-korttien gigatavut yhteen niin, että koko perhe voi hyödyntää tätä kokonaispakettia. Jos nelihenkisen perheen kaikilla jäsenillä on Moin kuuden gigatavun SIM-kortti, voi perhe käyttää dataa yhteensä 24 Gt kuukaudessa. Mikäli vanhemmat eivät käytä mobiilidataa kovin paljoa, voivat lapset käyttää heille turhat gigatavut. Ylimääräisistä gigatavuista laskutetaan erikseen, mutta 24 gigatavun pooli on jo aika hyvä. Mobiilidataahan ei tarvitse pitää päällä kaiken aikaa, sillä monissa paikoissa on mahdollista käyttää ilmaista wifiä, eikä kovinkaan monen tarvitse olla aina tavoitettavissa. 

Elisa

Elisa logo

Elisan historia alkaa vuodesta 1882, eli Elisa liittymät tarjotaan todella pitkällä kokemuksella! Vuonna 1882 ei vielä puhuttu Elisasta, vaan Helsingin puhelinyhdistyksestä. 

Nykyinen Elisa Oyj on sulauttanut itseensä Saunalahden. Osa liittymistä kantaa edelleen Saunalahti-nimeä, mutta liittymän tarjoaa silti Elisa. 

Monista Elisan liittymistä voi saada S-bonusta. Jos olet intohimoinen bonusten metsästäjä, ovat Elisa liittymät kenties niitä kaikista parhaimpia vaihtoehtoja. 

Miten valita paras operaattori ja halvin liittymä?

Puhelinoperaattorit ja -liittymät kannattaa kilpailuttaa kerran vuodessa, sillä tarjousaika kestää yleensä vuoden verran. Sen jälkeen puhelinliittymäsi kuukausimaksu voi nousta kerralla monta euroa, eli kyseessä ei olekaan enää se halvin mahdollinen liittymä. 

Ei siis kannata olla liittymä- tai operaattoriuskollinen, sillä moinen voi käydä turhan kalliiksi. 

Netistä löytyy useita sivuja, joilla voit vertailla puhelinoperaattoreita ja näiden tarjoamia liittymiä. Voit vaihtaa operaattoria koska vain, jos sinulla on sopimus, mikä on voimassa toistaiseksi. Mikäli liittymä on määräaikainen, voit vaihtaa operaattoria vasta sopimuskauden päätteeksi. 

Valitse paras operaattori ja paras liittymä seuraavien asioiden pohjalta:

Monet operaattorit tarjoavat myös 5G-liittymiä, mutta 4G-verkko tulee toimimaan vielä pitkään, joten sinun ei tarvitse vielä tässä vaiheessa valita 5G-liittymää ja maksaa siitä ylimääräistä joka kuukausi. 

Kun olet löytänyt sopivan liittymän, viimeistele tilaus operaattorin sivuilla. Uusi operaattori hoitaa kaiken tästä eteenpäin. Sinun ei tarvitse kuin aktivoida sinulle postitettu SIM-kortti ja vaihtaa se paikoilleen oikeana ajankohtana. Esimerkiksi vanhan liittymän irtisanominen on uuden operaattorisi vastuulla. Puhelinnumeroakaan ei tarvitse vaihtaa, ellet jostain syystä halua vaihtaa numeroasi. Puhelinnumero vaihtaa myös siinä tapauksessa, jos sinulla oli aiemmin prepaid-liittymä eli liittymä, mille ladataan saldoa etukäteen.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest