Naisten omistamat yritykset

Naisten omistamat yritykset

Suomessa naisten omistamat yritykset ovat muodostaneet noin kolmasosan kaikista yrityksistä. Naisyrittäjien määrä on kasvanut vuosien varrella, vaikka tutkimusten mukaan naisten omistamien yritysten määrä kuitenkin väheni vuoden 2023 aikana.

Tilastojen mukaan naisten yritykset toimivat suureksi osaksi palvelualalla. Näitä ovat esimerkiksi kampaajat, hierojat, käsityöläiset, pienkauppiaat jne. Naisomisteisista yrityksistä noin 5 prosenttia toimii rakennus-, teollisuus- ja kuljetusalalla.

Suomessa on pitkään puhuttu sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Koska miesjohtoisia yrityksiä on Suomessa edelleen enemmän, naisjohtoiset yritykset toimivat inspiraationa tuleville sukupolville. Business-maailmassa on tilaa eri näkökulmille. Tällä ajatusmallilla pystytään edistämään tasa-arvoa. Yritysmaailmassa pärjäävälle se, mikä on hyvä painoindeksi naiselle tai millaisia vaatteita tulisi pitää pysyäkseen mukana trendeissä, ei ole yrittäjyyden kannalta olennaista, vaan on tärkeää, että naisyrittäjä otetaan tosissaan ja kuulluksi.

Naisten omistamat yritykset tuovat hyvin usein uudenlaisia näkökulmia, innovaatioita ja lähestymistapoja. Tämä vain rikastaa yritysmaailmaa. Menestyneet yritykset osoittavat, että naisten johtamat yritykset ovat yhtä kilpailukykyisiä kuin miestenkin johtamat.

Yrittäjähakuisuus

Yrittäjähakuisuutta ilmenee Suomessa tilastollisesti enemmän miehissä kuin naisissa. Tämä näkyy myös työttömyystilanteissa, jolloin miehet hakeutuvat naisia useammin yrittäjäksi. Yrittäjyyden aloittamiseen yhdistetään tietynlaisia asioita ja muunmuassa riskinotto kuuluu niihin.

Naisten on todettu ottavan riskejä miehiä vähemmän. He ovat tyypillisesti harkitsevampia. Toisaalta tämä voi hidastaa yrityksen kasvua, mutta myös edistää kestävien liiketoimintamallien syntyä. Harkitsevaisuudesta on hyötyä.

Vaikka yrittäjähakuisuutta on tavattu enemmän miehillä kuin naisilla, ei tämä vähennä naisten potentiaalia yrittäjyyteen. Suomessa on paljon yrityksiä, joilla on vahvat ja osaavat naisjohtajat.

Naisyrittäjien määrä vähentynyt vuonna 2023

Suomessa oli naisyrittäjiä vuonna 2021 noin 117 000. Vuoden 2024 puoliväliin mennessä määrä oli pudonnut noin 97 000:een. Tämä tarkoittaa laskennallisesti noin 20 000 naisyrittäjän vähentymistä kolmen vuoden aikana.

Naisten omistamien yritysten vähentymisen määrää selittää niin yritystoiminnan lopettaminen, miehiä pienempi tulotaso, perhetilanteiden muutokset jne. Myös se, että naisten omistamat yritykset toimivat usein aloilla, jotka ovat alttiita taloudellisille heilahteluille, vaikuttaa asiaan. Naisyrittäjät toimivat hyvin usein esimerkiksi terveydenhoito- tai sosiaalialalla. Tällaisten palveluiden siirto julkiselle sektorille on vaikuttanut monen naisjohtoisen yrityksen kasvumahdollisuuksiin.

Vaikka naisjohtoisten yritysten määrä on vähentynyt, niiden merkityksensä ei kuitenkaan ole lainkaan heikentynyt. Aiemmin mainitsemamme terveys- ja sosiaaliala sekä muut naisvaltaiset alat tarjoavat asiakkaille paljon tarvittavia palveluita. Myös käsityöläisyyttä arvostetaan hyvin paljon ja monet suosivat ensisijaisesti kotimaista ja käsintehtyä. Monet valitsevat mielellään yrittäjän tai pienyrittäjän ja antavat tukensa erityisesti kotimaiselle osaajalle.

Naisten johtamien yritysten roolinsa suomalaisessa yhteiskunnassa on korvaamaton. Naisyrittäjien tukeminen tukee sekä tasa-arvon edistämistä että suomalaisen talouden kilpailukyvyn vahvistamista.

Suurimpia naisomisteisia yrityksiä

Raskaan kuljetuskaluston alalla toimiva Scania Suomi Oy on yksi merkittävistä naisomisteisista yrityksistä Suomessa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Henna Wickström, joka tunnetaan osaavana liiketoiminnan kehittäjänä.

Marimekko on ehkä tunnetuin suomalainen naisen omistama yritys. Sen toimitusjohtajana toimii Tiina Alahuhta-Kasko, jonka johtamana Marimekko on menestynyt erinomaisesti. Marimekko on arvostettu brändi ympäri maailman.

Valio on yksi Suomen näkyvimmistä yhtiöistä. Sen toimitusjohtajana toimii Annika Hurme. Valio tunnetaan sen laadukkaista maitotuotteistaan.

Helkama-Auto on yksi merkittävistä suomalaisista yhtiöistä, joilla on naistoimitusjohtaja. Virassa toimi Maija Koskela. Yhtiö toimii Škoda-autojen maahantuojana ja sen liikevaihto oli vuonna 2023 yli 336 miljoonaa euroa. Yhtiö sai tuolloin 5,48 miljoonan euron tuloksen.

VR Yhtymä Oyj:n toimitusjohtajana toimii Elisa Markula. Hän on toiminut aiemminkin toimitusjohtajana, mm. Oriolalla ja Tikkurilalla.

Tulevaisuuden näkymät

Olisi toivottavaa, että naisyrittäjien määrä lähtisi jälleen nousuun. Aiemmin todettu naisjohtoisten yritysten väheneminen on seurausta tietyistä syistä ja tästä johtuen tulevaisuuden näkymät voidaan varmistaa tekemällä korjausliikkeitä sinne, missä on ongelmia.

Mainitsimme jo aiemmin palveluiden siirtymisen julkiselle sektorille. Tämä voi vähentää yritysten kasvumahdollisuuksia. Siksi olisi tärkeää pyrkiä tukemaan yritysten kasvua. Liiketoiminnassa on tärkeää tehdä voittoa ja tasaista kasvua.

On tärkeää, että yrityksillä ja yrittäjillä on tasavertaiset mahdollisuudet niin rahoitukseen kuin muuhunkin yritystoiminnan kannalta tarpeelliseen apuun. On myös tärkeää katsoa tulevaisuuteen ja kannustaa nuoria yrittäjyyteen sukupuolesta riippumatta. Erityisesti STEM-aloilla (tiede, teknologia, matematiikka ja insinööritietoot) on hyvä kasvupotentiaali. Näille aloille olisi hyvä rohkaista enemmän naisia mukaan. Naisjohtajuutta tulisi lisäksi ottaa enemmän esille esimerkiksi valtamediassa sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Tukemalla naisten yrittäjyyttä voidaan samalla tukea tasavertaisuutta ja naisten mukaan lähtemiestä suurten potentiaalien aloille ja näin kohti menestystä.

Jaa tämä artikkeli